Historie van Flevovuur

Flevovuur kampeerweekendIn 2004-2006 werden op warme juni-avonden kleine vuurtjes voor lesbische/biseksuele vrouwen georganiseerd aan de IJssel bij Deventer. Het idee groeide om de groep en het vuur groter te laten worden, maar dat was op deze plek niet mogelijk. Caro, initiatiefneemster van de vuurtjes, besloot het groter aan te pakken

2007  Voor de eerste keer het weekend onder de naam FLEVOVUUR met 65 vrouwen in een ongedwongen sfeer. Vlottenbouwen, kanovaren, stoeien in touwbruggen, wandelen in de prachtige omgeving en een workshop Lesbian Art en in de avond het hoogtepunt van het weekend: vuur, vrouwen en live muziek.

2008  Een verdubbeling van het event!  150 vrouwen genoten van een ontspannen weekend op 2 grote kampeervelden. Er werden 18 workshops aangeboden: speksteen bewerken, zang, flirten, zelfverdediging. Mooie, grappige en diepe optredens waren te zien: coverduo Sloppy Jane, openingsact  De Lichte Kwelling, singer-/songwriters Roline, Karin van Druenen, Suli Puschban en Tine Koorevaar maakte gebruikt van het open podium, evenals  Jeanette Bijker met djembébegeleiding. Marie-Louise Gillich was met haar beelden-tentoonstelling te bewonderen. Op zaterdagavond werd samen gegeten (iedereen bracht iets mee) en aan de twee vuren `s avonds werd muziek gemaakt en was de stemming gezellig. De voorzieningen waren verbeterd: meer wc’s en warme douches, thee en koffie, de mogelijkheid in de kleine bistro van Ida eten te bestellen, een grote tent voor de optredens. Een zeer geslaagd weekend voor lesbische vrouwen van alle leeftijden. Caro besloot na Flevovuur 2008 de organisatie uit handen geven en over te dragen aan Ida.

2009 Weer een stijging van het aantal deelnemers, 220 vrouwen bevolkten drie kampeervelden. Een evenementenveld voor de optredens van theaterduo Fonkel, covergroep Sloppy Jane, Slavische zang van Slaviti, singer Margot v.d. Voort en singer/songwriter Ruth Dorka. Ook veel workshops: schrijven tot zang, van intuïtief tekenen tot werken met klei en kalksteen, van percussie tot energiewerk en van streettango tot landart. En de koffie en thee, de maaltijden en het Flevovuur-diner werden geserveerd op dit veld. Verder werden er verschillende massagevormen aangeboden: hotstone-massage, intuïtieve massage en stoelshiatsu. Uiteraard ontbraken de Flevovuren niet, het grote vuur en kleine vuurtjes in de vuurkorven. Ondanks de regen op zondag was het opnieuw een zeer geslaagd weekend.

2010 Weer te gast op De Banken in Zeewolde. Gezien de  regen van vorig jaar besloot Ida te investeren in extra tenten die bij slecht weer onderdak konden bieden aan de workshops. En dat was nodig, want de weersomstandigheden waren slecht dit jaar.  Zo erg zelfs dat de kleine tenten niet bleven staan. Een fikse tegenvaller, maar we hebben het weer gered met elkaar. Het aantal deelnemers bleef op 220 staan. De cateringvoorzieningen van voorgaande jaren waren er dit jaar ook weer. Ook de nodige workshops ontbraken niet. Nieuw dit jaar: techniekmannen Emiel & Hans voor licht en geluid. Ja, een paar mannen…….ai…. oef….au, maar na de ervaring van vorig jaar, toen zij meekwamen met Ruth Dorka en daarna hun medewerking aanboden, werd besloten het experiment voort te zetten. Hiermee werden de optredens naar een hoger level getild. Al met al, ondanks het weer, weer een geslaagd Flevovuur.

2011: een jubileumjaar want Flevovuur bestaat 5 jaar. Dit was te merken, al heel snel kwam de stroom inschrijvingen op gang en de teller stond uiteindelijk op 300. Helaas kwamen veel vrouwen niet opdagen tijdens Flevovuur. Reden: wederom slechte weersvoorspellingen. Het zit ons ook niet mee, maar de wel aanwezige 250 vrouwen hebben weer genoten van alle activiteiten. Dit jaar weinig nieuwe dingen, al werden er wel weer verbeteringen aangebracht in de bestaande voorzieningen, o.a. meer tenten voor de workshops, andere aankleding van het podium. Het jubileumjaar werd gevierd met een optreden van Astrid Nijgh op de zaterdagavond.

2012: Het zesde jaar Flevovuur, we krijgen steeds meer bekendheid, elk jaar komen er weer nieuwe vrouwen bij Flevovuur.
Nieuw dit jaar: de inzet van ‘helpende handjes’ tijdens Flevovuur. Een grote opbouwploeg op donderdag, waardoor het, ondanks het harde werken, toch ontspannen was. Ook meer hulp voor de crew tijdens de dagen zelf.  Een grote opkomst, ongeveer 240 vrouwen bevolkten het terrein. Veel optredens, lunchconcerten, workshops, massages. En…….. op zondag eindelijk weer eens een stralende dag.

2013: de 7e editie van Flevovuur. Ook dit jaar weer een grote opbouwploeg. En ai, ai, ai …….. respect voor die vrouwen! In de stromende regen, nat tot op hun huid,  hebben ze gezorgd dat alle tenten, vlaggen en vlaggetjes, tafels en banken en wat al niet meer klaar stonden. Heel veel regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Bij de workshops, optredens en het dansen in de grote tent was de opkomst groot en iedereen had het weer erg naar de zin. Voor het eerst een loterij, met prijzen die voor een groot deel door deelneemsters waren gesponsord, nogmaals dank daarvoor. Helaas…. de afbouw op zondag o voor een groot deel in de regen ………pfffffffff …… 7 natte pagodetenten mee terug……..en dat moest allemaal gedroogd worden.

2014: het achtste jaar. Eindelijk weer eens mooi weer en dat was te merken op de velden. De vele vrouwen zaten ontspannen voor hun tentje in de zon, workshops konden buiten plaatsvinden. Uiteraard waren er ‘s-avonds weer de optredens die goed ontvangen werden en uiteraard veel gedanst. En hulde aan de crew en de helpende handjes die al het werk wat goed lieten verlopen. Het hele weekend was en een fijne sfeer onderling. Kortom: wederom een geslaagd Flevovuur.

2015: negen jaar Flevovuur op een rij.  Toch net even anders dan andere jaren omdat het avondprogramma in de festivaltent dit jaar maar tot 23.00 uur mocht plaatsvinden en hierdoor het programma vroeg moest beginnen.  Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: bij het vuur was het ook erg gezellig, tot in de vroege uurtjes!

2016: Een jubileumeditie, 10 jaar Flevovuur.Het weer speelde het spelletje goed mee en de camping de Banken was dan ook mudjevol. De sfeer was warm en de saamhorigheid groot. Nieuw was de warme vrijdagavondmaaltijd via een cateraar. De muziek in de festivaltent mocht weer tot middernacht doorgaan. Na jaren Flevovuur getrokken te hebben, gaf Ida het stokje over aan Kitty en Corien, die zich ten doel stellen meer vrouwen te enthousiasmeren, zodat de organisatie door meer schouders gedragen gaat worden.

2017: Door o.a. het strengere beleid op vergunningen verhuisde Flevovuur naar een nieuwe locatie: De Paasheuvel in Vierhouten. De monumentale houten hal maakte het geheel minder weersafhankelijk. Op de nieuwe locatie ging een deels nieuw team de uitdagingen enthousiast aan en het resultaat mocht er zijn! Leuke workshops, mooie optredens en een fantastische setting. Nieuw dit jaar was de introductie van ‘flexers’: vrijwilligsters die, alleen tijdens dit jaar, een eigen taak en verantwoordelijkheid kregen. Het organisatieteam zag in de door iedereen opgedane ervaringen nog meer uitdaging voor de volgende keer!

2018: alweer een mijlpaal want onze trouwe licht- en geluidmannen Emiel & Hans doen hun laatste jaar Flevovuur. Een spetterende opening met een lichtshow en steeldrum was hun kado aan ons. Mannen bedankt voor zoveel jaren samenwerking! Het werd een mooie editie mede dankzij prachtig weer, goeie bands en workshops en een geweldige sfeer.

2019: het was wennen zonder onze makkers Emiel & Hans. Het was de grote alles-is-anders-show, maar het lukte om dat heel fijn en goed te laten verlopen. Het was hard werken, ook vooraf aan het festival. Met veel creativiteit werd de evenementenhal omgetoverd tot een grote Ibiza-style huiskamer waar het goed toeven was. Verrassende optredens, leuke workshops en goede catering deden de rest; met veel fijne deelneemsters een zeer geslaagd festival in een nieuw jasje! En een Flevovuur licht- en geluidvrouw is geboren: Corien!! Top hoor!